WELKOM!

Welkom bij de eerste blogpost van WIJN MET VIS!

Mijn naam is Bram Riemersma, eigenaar van de SARDINE WINKEL. In mijn webshop verkoop ik visconserven van kwaliteit uit Frankrijk en Spanje (op deze pagina lees je hoe en waarom ik ben gestart met ondernemen).  Sinds ik twee jaar geleden in de auto stapte en naar Frankrijk reed om mijn eerste voorraad aan te leggen is er veel gebeurd. Ik heb een persoonlijke missie ontwikkeld, mijn assortiment is gegroeid naar meer dan 80 soorten sardines en makreel uit blik en ik verkoop mijn producten aan meer dan 30 restaurants en bedrijven over heel Nederland, België en Duitsland.

Ik ben steeds meer geïnteresseerd geraakt in eten, de herkomst van eten, smaken en unieke smaakcombinaties. Uiteraard is het heerlijk om onze visconserven op een stokbroodje te eten, maar welke mogelijkheden geven onze producten nog meer? In deze blog ga ik op zoek naar heerlijke recepten met vis uit blik en misschien wel net zo belangrijk, welke drank je hierbij het beste kan serveren!

Landschap piemonte tijdens zonsondergang

AAN DE VOET VAN DE BERGEN, OFTEWEL PIEMONTE!

De Piemonte is een prachtige regio in het noordwesten van Italië! Het betekent ook wel ‘aan de voet van de berg’ en is verantwoordelijk voor veel mooie producten zoals de Barolo en de beroemde truffel. Het is een authentieke regio met perfecte landschappen en kleine dorpjes, maar ook met mooie steden zoals Turijn.

De eerste keer dat ik kennismaakte met deze regio was in het voorjaar van 2019 op het ‘Wijnfestival BRUUT’ in Enschede. Dit was mijn allereerste wijnavontuur. Ik had verder nog nooit een wijnfestival bezocht of een wijn getest op smaak, geur en kleur. Na een aantal wijnen te hebben geproefd kwam ik langs de stand van Annemieke Punte. Annemieke is eigenaresse van Qlina Foodweb en importeert wijnen uit de Piemonte. Ze staat achter haar producten, dat zag ik direct! In tegenstelling tot veel andere importeurs nam zij de tijd voor haar bezoekers en vertelde ze met veel passie over de regio en haar wijnen.

Het was een dag vol inspiratie. De enige verhalen die me echt zijn bijgebleven zijn die over de Piemonte en dat zegt genoeg geloof ik! Ik was aangezet om meer te leren over wijn.

MEER DAN BAROLO…

Ondanks dat er veel wijnsoorten uit de Piemonte komen werd ik het meest geïnspireerd door de Barolo. Een mooie, krachtige rode wijn van de Nebbiolo druif. Om wat meer te weten te komen over de regio en al dit lekkers had ik met mijn vriendin een reis naar de Piemonte geboekt. We zouden verblijven in ‘Casa Adessie’. Een prachtige Casa van een Nederlands stel dat ook is gevallen voor de schoonheid van deze omgeving (klik hier voor de link!).

Deze reis kan helaas niet door gaan dankzij het corona virus en hier balen we enorm van. Toch brengt het virus ook positieve effecten met zich mee. In het kader van #supportyourlocals ben ik weer in contact gekomen met Annemieke. Dit keer heeft ze me geleerd dat de Piemonte uit véél meer wijnen bestaat dan alleen de Barolo!

Wijnen uit de Piemonte met sardines en visconserven

WIJNTIPS!

Super wijnen met super producten! Annemieke heeft mij op een nieuwe manier laten kijken naar de Piemonte. Er zijn hier meerdere wijnen te vinden die goed te combineren zijn met vis uit blik. We hebben twee toppers voor jullie uitgekozen! Op basis van het advies van Annemieke zijn dit de wijnen waarmee je nóg meer van je sardines kan genieten!

Spumante extra Dry Luis Rose

SPUMANTE EXTRA DRY LUIS ROSÉ

Deze Spumante komt uit de regio Piemonte, provincie Asti.
In deze Spumante Rosé treffen we een delicate, aangename, lang houdende bubbel. De Spumante Rosé wordt gemaakt van drie verschillende regionale druiven: Nebbiolo, Barbera en Brachetto.
De Rosé heeft een mooie zachtroze kleur en past perfect bij het mooie lente weer!
Het aroma is te omschrijven als: intens, bloemig en fruitig (aardbeien).
Aanbevolen drinktemperatuur: 8-10 graden.
Wijn/vis combinatie: La Perle des Dieux – Sardines Coralie Joulin Millesimées 2017

LANGHE DOC DOLCETTO 2018

De Dolcetto druif is een typische druif uit de provincie Piemonte, de Langhe streek.
De Dolcetto druiven worden jong geoogst voor het behoud van een frisse, fruitige en gebalanceerde wijn met een wat lager alcoholpercentage. In het glas is de kleur intens donkerrood, met de geuren van kersen en pruim, typisch voor de Dolcetto druif. De smaak is mooi vol en rond met een beetje amandelen in de afdronk.
Het is de rode ‘huis’ wijn van de wijnboeren, die zij dagelijks drinken.
De Dolcetto druif behoort van oorsprong tot deze regio en wordt dan ook alleen hier in deze streek in Italië verbouwd.
Deze Langhe DOC Dolcetto is bio-dynamisch.
Bewaaradvies: liggend, 1-2 jaar
Aanbevolen drinkt temperatuur: 18 graden.
Langhe DOC Dolcetto 2018

ALLEBEI DE WIJNEN ZIJN VERKRIJGBAAR VIA QLINA FOODWEB!