WELKOM!

Welkom bij de 2de blogpost van WIJNMETVIS!

In mijn vorige artikel ben ik op zoek gegaan naar twee wijncombinaties uit de Piemonte. De Piemonte was de eerste regio die ik bewonderde toen ik meer geïnteresseerd raakte in de wereld van wijn. Hier lees je meer over deze twee uitdagende, niet voor de hand liggende wijncombinaties. Deze keer ben ik op zoek gegaan naar nieuwe wijnen. Twee klassieke Franse wijnen die uitstekend passen bij het leven uit de zee. Ik heb mij laten adviseren door Jan-Herman Houdel, eigenaar van Wijnkoperij Henri Bloem in Enschede.

Beaune stadhuis Bourgogne

DE STREEK WAAR HET BEGONNEN IS

De eerste wijn is een Chablis. Chablis komt uit de Bourgogne. De streek waar ik voor het eerst kennis heb gemaakt met de sardines millésimé! Op een terras in Beaune kreeg ik een dicht blikje sardines geserveerd, niet wetende dat dit op een bedrijfsidee zou uitlopen (op deze pagina lees je hoe en waarom ik ben gestart met ondernemen). Chablis ligt in het noorden van de Bourgogne en kan gezien worden als het begin van de bekende Grand-cru wijnroute. Rondom het stadje vind je de beste wijngaarden van het gebied, met wijnen die tot de beroemdste droge witte wijnen ter wereld worden gerekend.

Deze Chablis is van Jean-Paul & Benoît Droin. De familie behoort tot de oudste families van wijnmakers in Bourgogne. Het wijnmaken wordt al vijf eeuwen lang overgegeven van vader op zoon. Het domaine beslaat ruim 25 hectare wijngaarden, waarvan het merendeel de Premier Cru status heeft. De Chablis van Benoit Droin is dan ook van een hoog niveau, en levert een elegante, witte Bourgogne op met een verrassend lange afdronk.

JEAN-PAUL & BENOÎT DROIN CHABLIS 2018

Frisse, elegante wijn met voldoende mineralen. De Chardonnay zorgt voor een vette wijn. De afdronk heeft een uitstekende lengte.

 • Wijnsoort: Witte wijn
 • Soort: Chardonnay
 • Land: Frankrijk
 • Regio: Bourgogne
 • Subregio: Chablis
 • Karakter: Elegant
 • Alcohol: 12,5%
 • Serveren rond: 12°C
 • Bewaaradvies: Nu op dronk, tot 5 jaar na de oogst.
 • Oogstjaar: 2018
 • Producent: Jean-Paul & Benoît Droin
 • Dit product is lekker bij: Makreelfilet in Chablis wijn
Chablis jean-paul & benoît droin
domaine la Foliete Muscadet 2016

MELON DE BOURGOGNE

In de Loirestreek, dichtbij de stad Nantes wordt Muscadet wijn verbouwd. De druif die hiervoor gebruikt wordt heet officieel ‘Melon de Bourgogne’. Het is een druif die oorspronkelijk uit de Bourgogne komt, maar het uitstekend doet in dit gebied langs de Atlantische Oceaan. Melon de Bourgogne is het enige druivenras dat voor Muscadet wordt gebruikt. Er zijn drie subgebieden en daarvan is Muscadet de Sèvre-et-maine het belangrijkst. Deze ‘Sur-Lie’ wijn wordt na het rijpen op de droesem (vaste stoffen die achterblijven na fermentatie) meteen gebotteld en dat maakt de wijnen zwaarder en frisser.

De kwaliteit van Muscadet is de afgelopen jaren enorm verbeterd! Het is een perfecte begeleider bij visgerechten. De wijngaarden liggen dicht bij de zee en dit geeft de wijn z’n typisch ziltige karakter. Het ‘Domaine de la Foliette’ wordt gerund door Denis Brosseau en Eric Vincent. Samen hebben ze verschillende prijzen gewonnen zoals de Concours Général Agricole. Wijn maken met respect voor de natuur, ofwel ‘Terra Vitis’, is hun overtuiging.

DOMAINE DE LA FOLIETTE MUSCADET DE SÈVRE ET MAINE SUR LIE 2016

Een boeket witte bloemen! Intense geur van rozen, acacia en kamperfoelie. Typisch voorbeeld van een perfecte Muscadet met veel lengte en mineralen.

 • Wijnsoort: Witte wijn
 • Soort: Muscadet (melon de Bourgogne)
 • Land: Frankrijk
 • Regio: Loire
 • Subregio: Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie
 • Karakter: Fris droog
 • Alcohol: 12%
 • Serveren rond: 11°C
 • Bewaaradvies: Nu op dronk.
 • Oogstjaar: 2017
 • Producent: Domaine de la Foliette
 • Dit product is lekker bij: Sardines op Muscadet wijn
Domaine La Follette Muscadet sevré et Maine Sur lie 2016

ALLEBEI DE WIJNEN ZIJN VERKRIJGBAAR BIJ HENRI BLOEM ENSCHEDE

COMBINEER DEZE HEERLIJKE WIJNEN MET ONZE PRODUCTEN!