Zo geniet jij nog even van het warme weer!

WELKOM BIJ DE WIJNMETVIS! BLOG

In dit artikel vertel ik iets meer over mijn favoriete wijn, de albariño. Deze wijn, ook wel de koning van de witte wijnen in Spanje gaat namelijk perfect samen met vis. Ik zit met mijn vader in de auto en we rijden op de Deurningerstraat in Enschede. Dat vraagt om een bezoekje aan Jan-Herman, eigenaar van Henri Bloem. Het is altijd een feestje om even bij zijn prachtige winkel naar binnen te gaan. Jan-Herman heeft niet alleen een indrukwekkend assortiment, maar ook minstens zoveel kennis over de wijnwereld. Mijn ogen vallen op de prachtige fles van Pazo Barrantes. Een albariño uit de Rias Baixas. terwijl ik de fles uit het schap haal reikt Jan-Herman mij nog een andere fles aan. de Fulget van Maior de Mendoza.

Na het proeven van deze wijnen was ik verkocht! Ik zou iedereen willen aanraden om zijn vis uit blik ervaring iets specialer te maken met een albariño wijntje. Aankomende week wordt het weer prachtig weer, dus geniet nog even van deze mooie dagen!

Maior de Mendoza albariño

PROEF HET KARAKTER VAN ALBARIÑO

Wie dacht dat het in Spanje alleen maar warm en droog kan zijn heeft het mis. Aan de Noordwestelijke kust van Spanje waait namelijk een verfrissende wind en regent het regelmatig. In deze streek, genaamd Galicië, zijn de witte wijnen uit Rias Baixas beroemd.

De Europese consumentenmarkt wordt steeds groener en alleen het etiket “biologisch” is niet meer voldoende. Als de productie en natuur hand in hand gaan wil men dit proeven. Smaakbeleving is dus zeer belangrijk.  Marco Barros, een wijnmaker uit het Noord-Spaanse Rias Baixas, net boven Portugal, heeft dat als een van de eersten goed begrepen. Zijn wijnen worden door recensenten geroemd om hun loepzuivere karakter. Bovendien is deze bodegas onnavolgbaar als het om de albariño gaat. De Fulget van Maior de Mendoza is hier het perfecte voorbeeld van. Een waanzinnige dorstlesser! Bij de internationale wine challenge was hij goed voor goud en het wijnblad Decanter was zeer enthousiast. In deze wijn proef je het karakter van albariño en dat voor een mooie prijs!

MAIOR DE MENDOZA FULGET ALBARIÑO 2019

Deze Albariño is vol van frisheid: citrus, appel, meloen gecombineerd met frisse kruiden en florale tonen. De wijn heeft mooie zuren en een lange afdronk waarin je de typische ziltige albariño smaak proeft.

 • Wijnsoort: Witte wijn
 • Druif: Albariño
 • Land: Spanje
 • Regio: Rias Baixas
 • Appellatie: D.O. Rias Baixas
 • Alcohol: 13%
 • Oogstjaar: 2019
 • Producent: Maior de Mendoza
 • Dit product is lekker bij Ansjovisfilet op olijfolie
Maior de Mendoza Fulget albariño
Pazo de Barrantes albariño

UIT SPANJE OF DUITSLAND?…

De albariño druif is een druif waarover de geschiedenis met twee tongen spreekt: De Spanjaarden zeggen dat het de voorloper van de Riesling is. De Duitsers houden vol dat het een kloon is die vanuit Duitsland naar Spanje is geëxporteerd over de bedevaartsroute naar Santiago de la Compostella in Galicië.

Zullen we hier ooit achter komen? Ik weet het niet. Wat we wel weten is dat de Pazo Barrantes een van de vlaggenschipwijnen van de Rias Baixas is. De wijn wordt geoogst in de Salnés-vallei, met de perfecte omstandigheden voor de groei van albariño druiven. Het is hier koel, want alle hitte wordt door de Oceaan getemperd. Uiteraard is dit ook een van de natste streken van Spanje en schimmelziekten liggen altijd op de loer. Daarom worden de wijnstokken hoog langs pergola’s geleid en worden de ranken aan granieten palen bevestigd om voor een goede ventilatie te zorgen. Bekijk het filmpje van de prachtige bodega hieronder om te zien hoe dit in zijn werkt gaat.

PAZO BARRANTES ALBARIÑO 2018

Deze albariño heeft een verrassend potentieel om door te rijpen in de fles. De wijn is strogeel van kleur met een uitgesproken neus van tropische aroma’s, fruit, jasmijn en citrus. De smaak is een mooie mix van strakke, mineralige tonen en weelderige bloemen. Je proeft ook tropisch fruit, zeker als de wijn een beetje opwarmt. Deze mooie complexe wijn gaat perfect samen met wat pittigs, zoals de sardines met 3 soorten chilipepers.

 • Wijnsoort: Witte wijn
 • Druif: Albariño
 • Land: Spanje
 • Regio: Rias Baixas
 • Appellatie: D.O. Rias Baixas
 • Alcohol: 13,5%
 • Oogstjaar: 2018
 • Producent: Pazo de Barrantes
 • Dit product is lekker bij Sardines met 3 soorten chilipepers
Pazo de Barrantes albariño

ALLEBEI DE WIJNEN ZIJN VERKRIJGBAAR BIJ HENRI BLOEM ENSCHEDE

Henri Bloem Enschede

COMBINEER DEZE WIJNEN MET ONZE PRODUCTEN